Dni Pola Wrócikowo 2014
2014-06-24 12:00:00(ost. akt: 2014-06-27 14:07:01)
Tegoroczne obchody święta pola w podbarczewskim Wrócikowie, jak zazwyczaj, cieszyły się sporym zainteresowaniem zwiedzających. Nie przeszkodziła w tym nawet pogoda, która we wtorek 24 czerwca nie skąpiła deszczu. Na polach stacji zaprezentowali doświadczalne uprawy m.in.: zbóż, ziemniaków, traw pastewnych, kukurydzy i roślin strączkowych.
Podczas imprezy wykłady wygłosili: dr hab. Bożena Kordan, z Katedry Fitopatologii i Entomologii UWM oraz prof. dr hab. Marek Korbas. Naukowiec z poznańskiego Instytutu Ochrony Roślin w swoim wykładzie przedstawił choroby roślin uprawnych oraz sposoby ich zwalczania. Podczas imprezy można było także skorzystać z porad specjalistów z Wrócikowa oraz Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Olsztynie.
W czasie zwiedzania pól doświadczalnych na własne oczy można było obejrzeć w jednym miejscu wiele odmian roślin zalecanych do uprawy. Ale żeby nie było tylko na poważnie, Henryk Pastuszek, dyrektor stacji, zachęcał uczestników do zawodów w rzucie podkową. Oczywiście chętnych do zabawy na świeżym powietrzu nie brakowało.
Stacja Doświadczalna Oceny Odmian powstała w 1952 roku w Łęgajnach. W 1957 roku została przeniesiona do Kunika, a od 1968 roku znajduje się we Wrócikowie. Podstawowym zadaniem Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian jest prowadzenie działalności badawczo-doświadczalnej na rzecz Centralnego Ośrodka Badania Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej. W skład oddziału terenowego wchodzi ZDOO: w Ruskiej Wsi oraz w Rychlikach.
Stacja prowadzi badania wartości gospodarczej roślin rolniczych dla potrzeb rejestracji nowych odmian, ponadto w stacji prowadzone są badania w ramach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego i Rolniczego. Wyniki tych badań są podstawą w tworzeniu List Zalecanych Odmian dla województwa warmińsko-mazurskiego.
Na polach stacji prowadzone są również doświadczenia zlecane przez inne podmioty związane z rolnictwem. Powierzchnia stacji wynosi ogółem ok. 432 ha, w tym płodozmian doświadczalny 280 ha. Kompleks przydatności rolniczej gleb przedstawia się następująco: pszenny dobry, pszenny wadliwy, żytni bardzo dobry - większość gleb jest klasy IIIb i IVa. Na polach wyrównawczych i pozostałym areale prowadzona jest produkcja roślinna (głównie pszenica ozima i jara, jęczmień jary, owies, rzepak oraz rośliny motylkowe).
Źródło: Platforma Dziennikarstwa Obywatelskiego
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez